Nieuws
|
June 3, 2025

Een gesprek met Aniek Gerritsen, HR Officer van agap2 Netherlands

Wat is jouw rol bij agap2?
Mijn rol bij agap2 is vrij divers. Als HR Officer ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van ons HR-beleid en de salarisadministratie. Ik combineer dit met allerlei taken die gerelateerd zijn aan office management en financiën.

Hoe zou je de bedrijfscultuur bij agap2 omschrijven?
Ik zou de cultuur bij agap2 omschrijven als zeer divers, vriendelijk en samenwerkend. Ik heb collega’s met allerlei verschillende achtergronden en nationaliteiten, en als team werken we samen om het bedrijf te laten groeien en succesvol te zijn. Het bedrijf richt zich op de betrokkenheid van alle medewerkers door open communicatie te bevorderen en regelmatig formele en informele momenten te creëren om samen te komen. Voor mij voelt het bedrijf als een eenheid, bijna als een familie.

Wat vind je het leukst aan werken bij agap2?
Voor mij is het vooral de combinatie van de rol die ik heb en de mensen met wie ik werk. Ik werk nu bijna 4,5 jaar bij agap2 en ben erg vertrouwd met alle lagen en aspecten van het bedrijf. Ik ben betrokken bij verschillende processen binnen het bedrijf, met name op HR- en office management-gebied, wat mijn dagelijkse werk erg afwisselend en nooit saai maakt. Mijn collega’s en ik delen dezelfde teamgeest, wat ons een hecht team maakt. En omdat we allemaal uit verschillende culturen komen, is er altijd iets nieuws om over te praten.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren bij onboarding en betrokkenheid van medewerkers?
Naar mijn mening is het erg belangrijk om een duidelijk en uitgebreid onboardingproces te hebben voor nieuwe medewerkers. Je hoort vaak dat mensen zich verloren voelen in hun nieuwe baan en alles zelf moeten uitzoeken. Ik vind het belangrijk dat een nieuwe collega in de eerste weken begeleid wordt en niet alleen leert over de functie, maar ook over het bedrijf. Duidelijke richtlijnen en uitleg over standaardprocessen kunnen daarbij heel waardevol zijn.

Om het gevoel van betrokkenheid te vergroten, is het goed dat een nieuwe collega in de eerste weken gesprekken heeft met verschillende collega’s uit diverse teams of lagen van het bedrijf. Deze momenten kunnen vooraf gepland worden, zodat er tijd voor wordt vrijgemaakt en deze belangrijke stap niet vergeten wordt. Open communicatie en ruimte voor vragen en feedback zijn ook essentieel tijdens het onboardingproces.

Waarom is talentmanagement zo belangrijk in een bedrijf?
Talentmanagement is belangrijk om betrokkenheid en ruimte voor ontwikkeling te creëren. Medewerkers die het gevoel hebben dat hun werkgever hun persoonlijke en professionele groei ondersteunt en aanmoedigt, zijn meestal meer tevreden in hun werk en loyaler aan het bedrijf. Je hebt dan het gevoel dat er voor je gezorgd wordt en dat je wordt gezien als medewerker, in plaats van alleen als iemand die het werk uitvoert.

Wat is jouw mening over diversiteit en inclusie in teams?
Diversiteit en inclusie moeten deel uitmaken van elke bedrijfscultuur om gelijkheid en betrokkenheid voor iedereen te waarborgen. Elk team moet gelijke kansen en middelen bieden aan iedere medewerker, ongeacht geslacht, beperking, etniciteit of andere gronden van discriminatie. Dit moet niet alleen vastgelegd zijn in beleid en regelgeving, maar vooral ook zichtbaar zijn in het gedrag van collega’s onderling en echt geïntegreerd zijn in de bedrijfscultuur.

Wat zijn enkele HR-trends van dit jaar?
Een onderwerp dat niemand is ontgaan, is het personeelstekort op de arbeidsmarkt. Dit is een uitdaging voor zowel werkgevers als werknemers en zal niet snel opgelost zijn.

Een andere trend is de toenemende aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers. Tegenwoordig zijn mensen meer open om te praten over hun mentale welzijn, en we zien steeds vaker, vooral bij jongere werknemers, dat er sprake is van bijvoorbeeld burn-out. Het is lastig om alle aspecten van het leven – zoals carrière, gezin, sociale activiteiten, een gezonde levensstijl, enzovoort – in balans te houden in een wereld die steeds sneller lijkt te gaan. Het is belangrijk dat werkgevers ook aandacht hebben voor de mens achter de functie en de uitdagingen en moeilijkheden die iemand mogelijk ervaart, niet over het hoofd zien.